scroll
“We zetten gewoon de schouders eronder”
Carolien Engel
Coördinator bibliotheek Anna Paulowna
Een verhuizing in tijden van lockdown. Carolien Engel is coördinator van drie vestigingen. Locatie Anna Paulowna maakte de overstap van onbemand in het winkelcentrum naar bemand in De Verwachting. “Het is heel mooi geworden. Als je ziet wat een ruimte en wat een collectie we nu hebben, dan word je vanzelf blij.”
Hoe het allemaal precies zou gaan, was tot het laatste moment onduidelijk. De huur van de ruimte aan de Molengang was opgezegd, maar De Verwachting was nog niet helemaal rond. Prompt kwam het groene licht bijna gelijktijdig met de eerste lockdown. “Eigenlijk leek dat nog wel relaxed”, vertelt Carolien. “Dan kon ik me volledig op de verhuizing storten. Maar door tegenslag op het gebied van ICT, gingen we pas half juni weer open.”
Hart voor de bieb
Terwijl de andere locaties na acht weken en onder strenge voorwaarden weer geopend werden, was er in Anna Paulowna nog veel te doen. Zo moest Carolien op zoek naar nieuwe vrijwilligers. “We kregen ontzettend veel aanmeldingen. En zo positief! Mensen hebben echt hart voor de bibliotheek.” Carolien doorliep met de kandidaten een strenge selectieprocedure. “We hadden al vrijwilligers, maar er was versterking nodig om meerdere dagdelen open te gaan. We hebben nu een team van twaalf enthousiaste vrijwilligers!" 
Vriendelijk
Van balievrijwilligers wordt uiteraard het een en ander verwacht. Carolien: “Het is veel meer dan een paar klikken op de computer. Inwerken kost dan ook best veel tijd. Wat je wilt is dat alle klanten tevreden de deur uitgaan. Je hoeft niet alles te weten om iemand goed te helpen. Als je maar bereid bent het voor ze uit te zoeken. Ik heb mensen vooral aangenomen op klantvriendelijkheid.” Uiteindelijk vond ze genoeg vrijwilligers om elke dag open te gaan. “En zelfs een avond. Ik heb een vrijwilliger die gewoon een fulltime baan heeft, maar daarnaast ook heel graag voor ons aan de slag wilde.”
Beter
De oppervlakte in De Verwachting is veel groter dan die in het winkelcentrum. Behalve de collectie verplaatsen, was er de mogelijkheid uit te breiden. “We hebben eindelijk weer plek voor een jeugdcollectie!” vertelt Carolien opgetogen. “Door een financiële injectie van de gemeente Hollands Kroon, konden we een heel nieuwe collectie jeugdboeken aanschaffen. Eén die kinderen echt weer naar de bibliotheek zal trekken. Bovendien hebben we een aparte rechtstreekse toegang voor de scholen die in De Verwachting zitten.”
Carolien is erg tevreden. “Het pand is geweldig. Het is fris en ruim en heeft een aangenaam klimaat, in tegenstelling tot onze vorige plek. Ik ben daarnaast ontzettend trots op het team dat er nu staat. Ze hebben zich meteen aan moeten passen aan de tweede lockdown en de afhaalbibliotheek, maar het lukt. We zetten gewoon de schouders eronder.” Uitgerekend 2020 lijkt het begin van beter. “Ja, de mensen zijn blij dat we er zijn. Het belang van een bibliotheek wordt juist nu weer gezien.”