scroll
“Ik leerde de klanten beter kennen”
Patty Roovers
Medewerker front-office
2020 was het jaar van de aanpassingen. Niet te veel kijken naar wat niet kan, maar uitvinden wat wel kan. De afhaalbibliotheek toonde zich een sterk alternatief. “Onze taak is mensen aan het lezen krijgen en dus ook aan het lezen te houden. Dat is ondanks alles toch gelukt.”
Patty Roovers is front-office medewerker van de bibliotheek op Texel, die uiteindelijk de telefonische klantenservice van de afhaalbieb zou worden. “Toen we in eerste instantie dichtgingen, hadden we nog geen idee hoe lang het zou duren. We hebben ons eerst maar op diverse klusjes gericht. Maar toen we merkten dat dit niet zomaar voorbij zou gaan, hebben we onze aandacht gevestigd op online lezen.” Via onze website is het mogelijk digitaal e-books en luisterboeken te lenen van de landelijke online bibliotheek. Iedereen die lid is van de bibliotheek kan daar gebruik van maken. “We hebben leuke filmpjes gemaakt van medewerkers die een boek aanprezen. Die verspreidden we onder meer via Facebook. Mede daardoor zijn er het afgelopen jaar veel meer digitale boeken uitgeleend dan andere jaren.” En er werd verder gedacht. “Het idee van een afhaalbibliotheek ontstond toen al, maar het leek erop dat we gauw weer open konden.”
Bestelservice en helpdesk
Na de eerste lockdown mocht de bibliotheek onder strikte voorwaarden weer klanten ontvangen. “We merkten goed hoe blij ze waren. Wij ook trouwens. Sommige mensen komen bijna elke dag, al is het maar om een krantje te lezen. Dat hadden ze gemist. We konden nog lang niet alles bieden, maar boeken lenen was weer mogelijk. Ze moesten alleen drie dagen in quarantaine als ze terugkwamen. Een hoop geregel met bakken vol boeken en datumstickers.”
Toen in november de tweede lockdown werd afgekondigd, werd het dan toch tijd voor de afhaalbibliotheek. Patty: “Bestellen dus. Online of telefonisch. De medewerkers zetten het in de hal van de dichtstbijzijnde vestiging voor je klaar.” Omdat niet alle bibliotheken in de Noordkop dezelfde capaciteit hebben, werd Texel het aanspreekpunt. “Alle telefoontjes komen bij ons, net als de vragen over online lezen. We zijn de bestelservice en de helpdesk.”
Een boek voor
‌mevrouw de Vries
Een bijzondere ervaring. “Het is eigenlijk heel leuk. Sommige mensen weten precies wat ze willen, maar met anderen zit je lang aan de telefoon. ‘Een familieroman, liefst romantisch, die wel goed afloopt, maar niet te zoetsappig is’ kan een uitdaging zijn. Dan loop je met de telefoon aan je oor door de bibliotheek om een boek te vinden.” En soms zelfs een hele stapel. “Ik vind het leuk om een pakket samen te stellen en dan later te horen wat ze wel en niet leuk vonden. Je leert je klanten beter kennen. Als wij nu nieuwe boeken binnenkrijgen, denk ik soms zomaar: Oh, dat is wat voor mevrouw de Vries.”

Behalve voor bestellingen, is Texel de plek voor vragen over digitale zaken. “Online bestellen, e-books lenen, inloggen… Voor sommige klanten is dat best lastig. Maar wat is het geweldig als iemand die dat nooit gedaan heeft, nu toch probeert om zo boeken te lenen. Dan maakt het me echt niet uit of ik een uur of zelfs 10 keer met iemand aan de lijn zit. Als diegene daardoor straks helemaal zelf een e-book kan lenen, ben ik blij.”

De afhaalbibliotheek is een tijdelijke dienst. “Je kunt nooit vervangen wat de bibliotheek normaal doet. Maar we hebben mensen aan het lezen gehouden en zelfs digitaal aan het lezen gekregen. Ik hoop dat het nooit meer nodig gaat zijn, maar als het moet, zetten we het zo weer op.”