scroll
“Een cursus is ook sociaal contact”
Janneke Langeveld
Enthousiaste vrijwilliger
Janneke Langeveld is vrijwilliger voor KopGroep Bibliotheken. Ze geeft de cursus Klik & Tik, een basiscursus in het gebruik van de computer. In 2020 is de cursus een paar keer gegeven, daarna gingen de bibliotheken dicht. “Juist nu zie je hoe belangrijk het is om met de computer overweg te kunnen.”
Ze vindt het jammer dat ze al bijna een jaar geen les kan geven. “Ik mis het heel erg, vooral het leuke contact met de cursisten. We hebben natuurlijk wel nagedacht over alternatieven, maar juist deze doelgroep bereik je niet online.”
Hoe werkt een muis?
Klik & Tik bestaat uit twee deelcursussen. Ze vertelt: “De basiscursus bestaat uit vier lessen en begint echt bij het begin. Wat is een computer? Welke onderdelen zitten eraan vast. Hoe werkt een muis? Dat kan nog knap lastig zijn. Verder leren de cursisten een aantal computervaardigheden zoals typen, fouten verbeteren, een mail schrijven en beantwoorden. Na de basiscursus is er een vervolgcursus ‘Het internet op’. In zeven lessen nemen we de deelnemers mee in het gebruik van internet. Van zoekmachines tot internetbankieren en van online shoppen tot een treinreis plannen of een route met de auto. Verder besteden we aandacht aan veilige wachtwoorden en natuurlijk aan het reserveren van boeken bij de bibliotheek.”
Janneke geeft de lessen samen met collega Richard Hartsuiker. “Hij vertelt vooral, ik ondersteun. Richard probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij de interesses van de groep. Hij vraagt bijvoorbeeld naar hobby’s. Als er iemand is die zich bezig houdt met diamond painting, dan nemen we een website die daarover gaat, om er samen doorheen te lopen.” 
Contact
De cursus is voor iedereen. In de praktijk zijn het vooral senioren die erop afkomen. “Sommigen zijn al diep in de 80 als ze besluiten dat ze toch nog willen leren met de computer om te gaan. Dat vind ik mooi. We zien ook veel vrouwen waarvan de echtgenoot meestal de computerklusjes doet. Die zal er op een dag misschien niet meer zijn. Ze willen weten hoe ze het straks zelf moeten doen.” In de cursus is ook aandacht voor sociale media. “Ouderen hebben niet per se allemaal interesse in Facebook, maar Skype is populair. Ik denk dat het heel fijn is als je daarmee om kunt gaan nu we elkaar minder kunnen ontmoeten.”
De cursisten krijgen na afloop van de cursus een certificaat. Na de uitreiking van de eerste certificaten van 2020 kwam alles stil te liggen. “Ik heb de cursisten later nog een keer gebeld. De een deed meer met de kennis dan de ander, maar ze waren toch allemaal blij dat ze de cursus hadden gedaan. Verder hebben we gewoon even gepraat over hoe het met ze ging. Dat is ook belangrijk. Zo’n cursus is een vorm van sociaal contact.”

Janneke kijkt ernaar uit weer te beginnen. “Ja, heel erg. Ik vind het zo leuk om te doen en mensen steken er veel van op. Ik wilde tot een paar jaar terug eigenlijk ook niks van de computer weten. Maar de wereld verandert. Ik kan echt niet meer zonder.”