scroll
“We hebben steeds de bakens verzet”
Anita Ruder
Waarnemend directeur
Van het moment dat de bibliotheken voor het eerst moesten sluiten tot op de dag van vandaag, heeft KopGroep Bibliotheken gezocht naar alles wat wél kan. Het leidde onder meer tot een afhaalbibliotheek, nieuwe vormen van online educatie, online activiteiten en een helpdesk om de bezoekers wegwijs te maken in de digitale omgeving. KopGroep Bibliotheken promootte ‌e-books en leende er nog nooit zoveel uit als in 2020. “Alles wat we daarvan leerden nemen we mee naar de toekomst”, vertelt waarnemend directeur Anita Ruder.
Daadkracht
“Het was eerst voor drie weken. Dat werden er uiteindelijk acht en een half”, gaat ze verder. In eerste instantie werd de lockdown aangegrepen voor diverse klussen. “Wat me meteen opviel was de daadkracht van collega’s. Ze hebben direct van alles opgepakt. De hele collectie werd bijvoorbeeld nagelopen. Maar we hebben ook gezorgd dat we zichtbaar bleven. We zijn elke dag filmpjes gaan posten met boekentips voor e-books en luisterboeken. Veel collega’s hadden zoiets nog nooit gedaan. Dat is best spannend, maar het is heel goed gelukt.”
De heropening kwam met strenge beperkingen. “Eigenlijk werden we 20 jaar terug in de tijd geworpen. We waren weer vooral een uitleeninstituut en hadden daarnaast te maken met voorschriften, looproutes en mondkapjes. Dat vroeg om heldere communicatie. Zo’n raar jaar brengt allerlei onzekerheden met zich mee. Klanten zaten met vragen en medewerkers wilden weten waar ze aan toe waren.” Anita neemt mondkapjes als voorbeeld. “Ze waren nog niet direct verplicht. Dat is onduidelijk. We hebben toen besloten het goede voorbeeld te geven door zelf allemaal een mondkapje te dragen.”
Crisisteam
De besluiten werden genomen in een speciaal daarvoor opgericht crisisteam. Anita: “Juist in zo’n onduidelijke situatie, is behoefte aan sturing. Je kunt niet eindeloos overleggen, er moeten knopen worden doorgehakt. Met het crisisteam gaven we die duidelijkheid. Dat gaf rust.” En nog steeds. Het crisisteam bestaat uit medewerkers van verschillende afdelingen en komt na elke persconferentie samen. “Vanuit mijn rol als coördinator PR en communicatie, heb ik daar een leidende rol in” vertelt Anita. “Toen onze directeur Jacinta Krimp uitviel, heb ik haar taken overgenomen. Dat is heel natuurlijk en vanzelfsprekend verlopen.”
Schitteren
Er werd weinig gemord, blijkt uit het verhaal van Anita. “De collega’s zijn zo flexibel geweest. Elke keer zijn de bakens verzet. Daar ben ik trots op. Onze bezoekersaantallen en uitleencijfers zijn natuurlijk met geen enkel ander jaar te vergelijken, maar er is heel veel gebeurd. Het online lezen is gepromoot waardoor de uitleen van e-books met 44% is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. We hebben verder de afhaalbieb en een helpdesk opgezet, het educatieteam heeft zich volledig aangepast, we hadden digitale activiteiten zoals kunstlezingen en we hebben zelfs een verhuizing gehad. Daarnaast hebben we ons allemaal beter dan ooit bekwaamd in online werken.” Anita spreekt dan ook haar bewondering uit. “Het was heel leuk om te zien dat collega’s nieuwe taken op zich namen. Ze bleken interesses te hebben waar niemand van wist en onontdekte talenten te bezitten. Een aantal heeft echt kunnen schitteren.” KopGroep Bibliotheken krijgt het ook terug van klanten. “We hebben heel veel complimenten gehad. In de boeken van de afhaalbibliotheek zitten soms zelfs lieve kaartjes of er staat ineens iets lekkers in de kast.” Anita moet toegeven dat ze wel uitkijkt naar een tijd waarin alles weer kan. “De coronacrisis heeft enorme maatschappelijke gevolgen gehad. Voor de bibliotheek geldt dat we worden gemist en dat wij de bezoekers missen. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat het ons ook veel nieuws en moois heeft gebracht. Dat nemen we mee naar de toekomst.”