scroll
“We gaan nog steeds samen, maar dan online”
Mia den Os
Trouwe klant
Mia den Os is een trouw bezoeker van de kunstlezingen in School 7. In 2020 werd noodgedwongen een overstap gemaakt naar digitale bijeenkomsten. Het leidde tot uitverkochte avonden en nieuw publiek van buiten de stad. “Je mist de ontmoetingen met anderen, maar het brengt ook zeker iets goeds.”
Mia’s leven draait om kunst en cultuur. In haar werk, privé en als bestuurslid van culturele evenementen, omgeeft ze zich het liefst met muziek, theater en beeldende kunst. 2020 was dan ook een jaar dat veel van haar activiteiten stil kwamen te liggen. “Ik ben eigenlijk meteen gaan zoeken wat er online allemaal te doen was. Ik ga bijvoorbeeld naar jazzconcerten en dansvoorstellingen, volg lezingen van The School of Life en bezoek nog steeds met een vriendin de kunstlezingen van de bibliotheek.”
“Zit je klaar?”
Die vriendin ontmoette ze bij de allereerste kunstlezing in 2001. “Dat was nog in Triade. We hadden elkaar een keer eerder gesproken en omdat we allebei alleen waren, besloten we bij elkaar te gaan zitten. Dat zijn we blijven doen.” De kunstlezingen werden vanaf 2002 georganiseerd door KopGroep Bibliotheken. Iedere keer is het woord aan een kunsthistoricus, die dieper ingaat op een kunstenaar of thema. Mia: “Nu dat online gebeurt, zie je dat dat heel goed kan. Het verhaal, maar ook de afbeeldingen komen mooi over.”
Het grote verschil is de interactie met andere bezoekers. “Normaal is het een uitje met Karin. Voor de lezing praten we even bij en we kletsen nog even verder in de pauze. Ondertussen kom je andere mensen tegen die ook vaker naar de lezingen gaan. Dat mis je nu.” Toch gaan Karin en Mia nog altijd ‘samen’. “We appen elkaar een paar minuten voor aanvang. 'Zit je al klaar?' Vaak met een foto van een kop thee en wat lekkers. We volgen de lezing allebei vanuit ons eigen huis en praten evengoed in de pauze en achteraf nog even bij.” Ze lacht: “En via WhatsApp kunnen we al tijdens de lezing met elkaar bespreken wat we ervan vinden.”
Poes op schoot
Mia vond de kunstlezing over Grayson Perry van Krzysztof Dobrowolski-Onclin afgelopen jaar het best. "In het Bonnefanten had ik ooit een wandkleed van Perry gezien, dat me echt had overdonderd. Deze lezing gaf zoveel achtergrond. Heel interessant.” Krzysztof is één van de twee eigenaren van Bureau Boeiend, dat de kunstlezingen in School 7 verzorgt. “Hij heeft veel kennis, maar spreekt ook nog eens meerdere talen. Zijn Nederlandse woordenschat is enorm.” Mia luistert graag naar hem en volgt dan ook meer online lezingen van het bureau. “Een leuke bijkomstigheid van online, is het inkijkje in het leven van de kunsthistoricus. Krzysztof zat altijd met zijn kat op schoot. Toen ze op een dag was overleden, leefde iedereen met hem mee.”
Ook straks online
Mia woont dicht bij School 7 en zou heel graag weer af en toe dat loopje maken naar een lezing. “Ik hoop wel dat de online mogelijkheid blijft bestaan als de lezingen straks weer gewoon doorgaan. De afgelopen tijd trok het bezoekers van ver buiten de stad en ik kan me voorstellen dat het hiermee ook aantrekkelijker wordt voor jongere mensen. Je hebt geen reistijd en bijvoorbeeld ook geen oppas nodig.” Haar vriendin Karin zal het zeker beamen. “Zij woont in Julianadorp en werkt in Den Helder. Op avonden dat we naar een lezing gaan, moet ze normaal gesproken twee keer heen en weer. Dat is altijd haasten. Nu gaat ze op haar gemak achter de laptop zitten en hoeft de deur niet meer uit. Het zou mooi zijn als je meer bereik hebt doordat bezoekers kunnen kiezen.”